Actualmente tot mai mulți angajatori moldoveni întâmpină probleme cu privire la achitarea salariilor muncitorilor lor care lucrează pentru ei din altă țară, la distanță. Subiectului muncii la distanță a fost dezbătut de către Membrii Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru în data de 3 februarie 2022.
Potrivit participanților principala problemă ține de faptul că la finalul lunii, când angajatorul trebuie să transfere salariul angajatului său peste hotare, acestuia îi este dificil să-i rețină impozitele aferente salariului, adică impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale și contribuțiile de asigurări medicale.
Asta pentru că străinul angajat nu deține codul fiscal personal (IDNP), iar contribuțiile de asigurări sociale și contribuțiile de asigurări medicale pot fi plătite de o persoana ce deține IDNP, pe când impozitul pe venit e posibil să fie reținut de angajator în baza seriei și numărului paşaportului salariatului respectiv.
Concomitent, în cadrul ședinței a fost discutată drept soluție pentru această problemă contractarea sau angajarea la distanță a cetățenilor străini prin contracte de prestări servicii, prin excluderea obligației de avea acte de predare primire semnate și trecerea în cont a TVA și respectiv restituirea acesteia.
O altă soluție discutată a fost angajarea străinilor prin contracte individuale de muncă care să stipuleze plata contribuțiilor sociale și medicale. Totodată se propune și posibilitatea reducerii răspunderii pentru Sănătatea și Securitatea în muncă și achitarea salariului în valută străină pentru cei care lucrează la distanță.
Prezenți la dezbateri, reprezentanții instituțiilor de stat au menționat că aceste propuneri necesită o analiză amănunțită, astfel încât să fie respectate drepturile angajaților. În același timp să nu aibă de suferit bugetul Republicii Moldova prin omiterea potențialelor venituri de la contractele de muncă la distanță încheiate cu străinii aflați în afara țării.